Blogger Template by Blogcrowds.

Beethoven Moonlight Sonata Presto Agitato ve California Guitar Trio

Evvela, Ludwig Van Beethoven'ın Moonlight Sonata eseri hakkında zamanında ekşi'de şöyle yazmışım:
hikayesi konusunda değişik şeyler öne sürülse de gerçek, ismini beethoven ın koymadığıdır. bazı yerlerde moonlite sonataolarak da geçer.
eser, üç bölüm .
birincisi olan adagio sostenuto, sonat formunda yazılmıştır. şöyle uzaktan notalara baksanız sanki arpej egzersizi gibi durmaktadır. lakin dinleyince basit bir şeyin nelere kadir olduğu görülür. özellikle klasik gitaristlerin de sevdikleri bir bölümdür, çok rahat gitarda icra edilebilir. piyanonun yerini tutar mı, kişisel görüşe girer, bence tutmaz.
birinci bölümün etkileyemeyeceği insan var mıdır dünyada?...
ikinci bölüm allegretto , minüet formunda d bemol majör tonda yazılmıştır. biraz daha neşeli bir iştir. ilk bölümün arkasından pek de böyle birşey çıkmasına klasik müzik dinlemeyenler pek bir şaşırabilir.
üçüncü ve bana göre en muhteşem olan presto agitato ise, gene sonattır lakin nedir bu denilebilir rahatlıkla 2. den sonra, insan iyice afallar , nooluyoruz ulen?. agresif bir müziktir biraz da.. aslında bariz agresiftir.

üçünü art arda dinlemek, insanda çok karmaşık hisler oluşturabilir. önce ağır, hüzünlü, etkileyici bir 6 dakika geçirilir. bulutlar kaplamıştır her yanı, serin havadır, sonra 2-3 dakika biraz güneş açar, arkasından 7 dakika bir fırtına başlar ki bitmek bilmez, bitsin de denmez. netekim insanlarda oluşturduğu hisler de gördüğünüz üzere hep bu tarz şeylerdir.
lakin özellikle presto agitato bölümü,ayrıdır, apayrıdır.

Lakin hep birinci bölümü bu eserin gitarla icra edilir, bu deliler, en zorunu yapmışlar...
Bir sözüm de bu deliler, California Guitar Trio için, bunlar 15 kadar yıldır çok iyi yapıyorlar bu işleri. Ben 10 yıl kadar bir süredir dinler ve takip ederim bu herifleri. Ayrıca bonus olarak, Johan Sebastian Bach'ın Tocatta and Fugue Performanslarının videosunu da ekliyorum.


0 Comments:

Post a Comment



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa